Ce trebuie să ai în vedere înainte să devii freelancer?

Freelance

2
983
Ce trebuie sa ai in vedere inainte sa devii freelancer

Comfortul de a-ți alege la ce îți doreșți să lucrezi și cât timp să lucrezi nu ți-l poți permite decât dacă te decizi să începi un regim de lucru freelance. Dacă ai ajuns în situația în care job-ul de la 9 la 17 nu mai satisface așteptările financiare sau pur și simplu vrei să schimbi ceva, trebuie să ai în vedere câteva aspecte înainte să devii freelancer.

Flexibilitate

Vei lucra de acasă, în pijamale, te vei trezi la ce oră dorești, vei lucra la ce fel de proiecte te fac să te simți bine. Total greșit. După o săptămână nu vei vrea decât să îți duci laptop-ul într-o bibliotecă, bar sau starbucks… vei simți nevoia de „mediu înconjurător productiv”. Pijamalele nu vor face decât să îți provoace o stare de relaxare, somn și anti-focus.

Dacă tu crezi că a fi freelancer înseamnă că proiectele vor veni calupuri, te înșeli. Un freelancer 4 ore lucrează, iar 8 ore caută de lucru. Sfatul meu ar fi să te înarmezi cu răbdare și trezit de dimineață. Proiectele vor fi importante sau mai puțin importante. Ideea principală este că pe tine te interesează un client mulțumit, nu un proiect ușor. Indiferent de proiect, acceptă-l, iubește-l și fă clientul să te recomande.

Vrei să devii freelancer? Fii foarte bun la ceea ce faci

Vrei sa devii freelancer

Termenul de freelancer este un termen destul de general și cuprinzător. Când mama ta te punea să duci gunoiul că să primeșți un leu, aceea era o activitate de tip freelance. Prestai un serviciu, nu era pe bază de contract, etc. Ei bine, gândește-te că mai sunt încă alți 1 milion de freelanceri gata să îți ia proiectele de sub nas. Cum te diferențiezi? Fii foarte bun. Excelează la ceva, până la urmă cineva o să aibă nevoie de serviciul tău.

Nu renunța la job, pentru freelance

Activitatea de freelance, cel puțin în primul an, nu va fi full-time. Ia în considerare că oricine pierde cam 2 ore pe zi făcând nimic #facebook2018. Umple acele ore documentandu-te, analizând piața și lucrând în regim freelance. Îți vei crește venitul lunar cu minim 20%, ceea ce pentru început este exact ce îți dorești. În afară de asta, dacă demisionezi, nu cred că te vei putea întreține din cei 50 de dolari făcuți în prima lună de freelance, asta dacă ai noroc.

Adio pensie

Domnule cetățean român, freelancing-ul cam scoate din discuție cartea de muncă. Așa că, ori vei face enorm de mulți bani din freelance, iar cu o gestionare bună vei ajunge la stabilitate financiară, ori cel mai probabil vei renunța de frica eșecului și te vei întoarce la job. Nu este o rușine, freelancing-ul este mai mult un antrenament constant al skill-urilor pe care le deții deja. Pe termen lung, veniturile din servicii prestate în regim freelance nu îți asigură continuitate, sumele nu sunt constante, iar stresul este din ce în ce mai mare.

Răbdare și time-management

Cele mai folosite tool-uri pentru freelanceri sunt platformele online. Ex: freelancer.com / fiverr.com. Acestea sunt doar două exemple de platforme gratuite. Dacă vrei să devii freelancer, sigur cineva o face mai bine decât tine sau de mai mult timp. Fii răbdător, aplică la cât mai multe proiecte, fă oferte, lasă-ți familia și cunoscuții să afle că te pricepi la ceva. Folosește contul acela de social-media de care eșți obsedat și dă-ți share la profilul de freelancer. Scopul tău principal va fi să îți construieșți o bază de clienți, câștigurile vor fi oricum mici. Acordă-ți o cantitate de timp în care să faci toate astea zilnic. Rezultatele vor veni mai repede decât crezi.

Fii creativ

Nu trebuie să fii programator sau developer că să poți face rost de proiecte. Îți doreșți să devii freelancer? You can do anything. De exemplu, eu am început prin a edita poze pentru postări pe Instagram. Apoi am aflat că mă pricep la Content Writing. Mai târziu am reușit să câștig încrederea câtorva clienți recomandându-mă că fiind un Social Media Manager. Vă vine sau nu să credeți, chiar eram plătit pentru a posta pe rețele de socializare, pentru a răspunde la comentarii sau pentru a da like-uri. Fiți creativi, nu aveți cum să fiți concediați!

2 COMENTARII

  1. Alte platforme cunoscute sunt freelancermap.com, upwork.com, toptal.com. Merita sa iti faci cont pe mai multe, caci ai doar un numar limitat de aplicari, asa ca poate fi mai ok de aplicat in mai multe locuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here